GroenLinks & PvdA Congres

Op 4 februari 2023 hebben we weer een belangrijke stap gezet richting een nieuwe en krachtige linkse politiek. Toen hielden GroenLinks en PvdA hun congressen in Den Bosch. Afsluitend vond er een gezamenlijke borrel plaats. Dit gemeenschappelijke karakter was alleen al natuurlijk een mooi wapenfeit voor de linkse samenwerking.

In het kort vroegen we de partijen: 1) een ledenreferendum te houden over een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma voor de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen en 2) met een gezamenlijk verkiezingsprogramma en campagne de Europese verkiezingen in te gaan. Al onze voorstellen zijn aangenomen. Lees ook de nabeschouwing van de NOSNRC, Volkskrant, FD, Trouw, AD of Parool. Op deze pagina lees je meer over wat onze inzet was tijdens deze congressen en kun je de uitslagen per motie terugvinden.

Dit schreven we over onze inzet voorafgaand aan het congres:

Dit voorjaar kiezen we via de Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer. GroenLinks en PvdA zullen in die nieuwe Eerste Kamer een gezamenlijke fractie vormen. De leden van beide partijen hebben daar immers met een ruime meerderheid vóór gestemd. Dat is heel belangrijk: zo kan links, meer dan ooit tevoren, als één blok optrekken tegenover de huidige rechtse regering. 

RoodGroen kijkt ondertussen vooruit. In 2024 volgen alweer de verkiezingen voor het Europees Parlement. Politieke partijen gaan zich daar nu op voorbereiden. En hoewel de Tweede Kamerverkiezingen pas gepland zijn voor 2025 kan een kabinet altijd vallen en kunnen de Tweede Kamerverkiezingen daarmee altijd vervroegd plaatsvinden. Daar willen we ook op voorbereid zijn. We weten dat veel kiezers het belangrijk vinden dat linkse partijen samen optrekken. Daar moeten we nú zaken voor regelen. 

Op zaterdag 4 februari 2023 organiseren GroenLinks en de PvdA hun partijcongressen in twee nabijgelegen congreszalen in Den Bosch. Bij beide partijcongressen dient RoodGroen twee dezelfde moties in. 

De eerste motie gaat over de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Wat RoodGroen betreft gaan GroenLinks en PvdA die samen in – met één lijst, één programma en uiteindelijk één fractie. Want juist in de Tweede Kamer hebben we een links blok nodig dat aanspraak kan maken op de macht. Maar over zo’n belangrijke vraag, gezamenlijke deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen, moeten álle leden de kans krijgen om te stemmen, vinden wij. Daarom vragen we de beide partijen om elk een ledenreferendum te organiseren voorafgaand aan de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen, wanneer die ook mogen zijn. 

De tweede motie gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement. Want juist in Europa worden de komende jaren grote besluiten genomen over ons klimaatbeleid en onze economie. Daarom moet het duidelijk zijn voor iedereen dat het doel en de inzet van GroenLinks en PvdA in het Europees Parlement hetzelfde is. PvdA en GroenLinks zijn lid van twee verschillende Europese fracties, en we verwachten niet van hen dat zij dat lidmaatschap willen opzeggen. Toch denken we dat ook in het Europees Parlement een nuttige stap in de samenwerking mogelijk is. In de motie stellen we voor dat we met een gezamenlijk verkiezingsprogramma en een gezamenlijke campagne de verkiezingen ingaan. Bovendien vraagt onze motie de Europarlementariërs om onderling maximaal samen te werken en af te stemmen. Zo kunnen we effectiever invloed uitoefenen, en laten we zien aan de kiezers dat RoodGroene samenwerking ook in het Europees Parlement plaatsvindt, ondanks dat beide partijen in andere politieke families opereren. 

Met deze twee moties zorgt RoodGroen dat onze partijen klaar zijn voor de eerstvolgende verkiezingen ná de Provinciale Statenverkiezingen. We zorgen voor een duidelijk proces om te besluiten over een gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer, en we geven onze Europarlementariërs een gezamenlijke startpunt waar vanuit zij kunnen samenwerken in hun nieuwe termijn. Door ons goed voor te bereiden voorkomen we ook ondoordachte beslissingen, als bijvoorbeeld plots het Kabinet valt.

Want linkse kiezers weten dat RoodGroene politiek nu nodig is, nu we staan voor grote vragen rondom klimaat en ongelijkheid. PvdA en GroenLinks stemmen nu al vaak hetzelfde. En samen heb je meer invloed dan ieder voor zich. 

Onze stemadviezen

RoodGroen had zodoende de volgende doelen tijdens beide congressen:

  • Ons belangrijkste doel: we willen een referendum bij PvdA & GroenLinks over het vormen van een gemeenschappelijke lijst en programma voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. We dienden daarvoor bij beide partijen een motie in.
  • Het leeft nog niet echt, maar in 2024 zijn er weer Europese verkiezingen. Voor beide partijen is dit het laatste moment waarop we het partijbestuur een missie kunnen meegeven voor tijdens de voorbereidingen van deze verkiezingen. Op het eerstvolgende congres wordt namelijk de lijst en het programma voor beide partijen bij de Europese verkiezingen van 2024 vastgesteld. We dienden een motie in om ook op Europees niveau een stap te zetten.
  • Bij beide partijen werden er statutenwijzigingen voorgelegd aan de leden. Wij steunden alle statutenwijzigingen die meer linkse samenwerking op termijn mogelijk maken.
  • Wij steunden als RoodGroen nadrukkelijk geen specifieke kandidaten voor de lijsten of voor specifieke bestuursfuncties.

Uitslagen op congres

PvdA

Het PvdA congres is hier terug te kijken. De behandeling van het thema linkse samenwerking start rond 4:35:00. De volgende voorstellen zijn aangenomen:

Wat?IndienerStemadviesUitslag
RoodGroene motie – Een RoodGroen EuropaFrank van de Wolde (RoodGroen)Voor87%
RoodGroene motie – Ledenreferendum Tweede KamerFrank van de Wolde (RoodGroen)Voor82%
Statutenwijzigingen (Voorstellen 1 & 2)PartijbestuurVoor89% / 85%

GroenLinks

Het GroenLinks congres is hier terug te kijken. De behandeling van het thema linkse samenwerking start rond 5:12:00. De volgende voorstellen zijn aangenomen:

Wat?IndienerStemadviesUitslag
Statuten: toevoegen artikel deelnemen aan verkiezingen als samenvoeging van aanduidingen PartijbestuurVoor76%
HR: toevoegen artikel deelnemen aan verkiezingen als samenvoeging van aanduidingenPartijbestuurVoor80%
RoodGroene motie – Ledenreferendum Tweede KamerAnnerijn Vink (RoodGroen)Voor83%
RoodGroene motie – Een RoodGroen EuropaAnnerijn Vink (RoodGroen)Voor77%
Duo lidmaatschap GroenLinks en PvdAMichiel HardonVoor81%