GroenLinks & PvdA Congres

Op zaterdag 4 februari kunnen we weer een belangrijke stap zetten richting een nieuwe en krachtige linkse politiek. Dan houden GroenLinks en PvdA hun congressen in Den Bosch. In het kort vragen we de partijen: 1) een ledenreferendum te houden over een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma voor de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen en 2) met een gezamenlijk verkiezingsprogramma en campagne de Europese verkiezingen in te gaan. Op deze pagina lees je meer over onze inzet tijdens deze congressen.

Onze Inzet

Dit voorjaar kiezen we via de Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer. GroenLinks en PvdA zullen in die nieuwe Eerste Kamer een gezamenlijke fractie vormen. De leden van beide partijen hebben daar immers met een ruime meerderheid vóór gestemd. Dat is heel belangrijk: zo kan links, meer dan ooit tevoren, als één blok optrekken tegenover de huidige rechtse regering. 

RoodGroen kijkt ondertussen vooruit. In 2024 volgen alweer de verkiezingen voor het Europees Parlement. Politieke partijen gaan zich daar nu op voorbereiden. En hoewel de Tweede Kamerverkiezingen pas gepland zijn voor 2025 kan een kabinet altijd vallen en kunnen de Tweede Kamerverkiezingen daarmee altijd vervroegd plaatsvinden. Daar willen we ook op voorbereid zijn. We weten dat veel kiezers het belangrijk vinden dat linkse partijen samen optrekken. Daar moeten we nú zaken voor regelen. 

Op zaterdag 4 februari 2023 organiseren GroenLinks en de PvdA hun partijcongressen in twee nabijgelegen congreszalen in Den Bosch. Bij beide partijcongressen dient RoodGroen twee dezelfde moties in. 

De eerste motie gaat over de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Wat RoodGroen betreft gaan GroenLinks en PvdA die samen in – met één lijst, één programma en uiteindelijk één fractie. Want juist in de Tweede Kamer hebben we een links blok nodig dat aanspraak kan maken op de macht. Maar over zo’n belangrijke vraag, gezamenlijke deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen, moeten álle leden de kans krijgen om te stemmen, vinden wij. Daarom vragen we de beide partijen om elk een ledenreferendum te organiseren voorafgaand aan de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen, wanneer die ook mogen zijn. 

De tweede motie gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement. Want juist in Europa worden de komende jaren grote besluiten genomen over ons klimaatbeleid en onze economie. Daarom moet het duidelijk zijn voor iedereen dat het doel en de inzet van GroenLinks en PvdA in het Europees Parlement hetzelfde is. PvdA en GroenLinks zijn lid van twee verschillende Europese fracties, en we verwachten niet van hen dat zij dat lidmaatschap willen opzeggen. Toch denken we dat ook in het Europees Parlement een nuttige stap in de samenwerking mogelijk is. In de motie stellen we voor dat we met een gezamenlijk verkiezingsprogramma en een gezamenlijke campagne de verkiezingen ingaan. Bovendien vraagt onze motie de Europarlementariërs om onderling maximaal samen te werken en af te stemmen. Zo kunnen we effectiever invloed uitoefenen, en laten we zien aan de kiezers dat RoodGroene samenwerking ook in het Europees Parlement plaatsvindt, ondanks dat beide partijen in andere politieke families opereren. 

Met deze twee moties zorgt RoodGroen dat onze partijen klaar zijn voor de eerstvolgende verkiezingen ná de Provinciale Statenverkiezingen. We zorgen voor een duidelijk proces om te besluiten over een gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer, en we geven onze Europarlementariërs een gezamenlijke startpunt waar vanuit zij kunnen samenwerken in hun nieuwe termijn. Door ons goed voor te bereiden voorkomen we ook ondoordachte beslissingen, als bijvoorbeeld plots het Kabinet valt.

Want linkse kiezers weten dat RoodGroene politiek nu nodig is, nu we staan voor grote vragen rondom klimaat en ongelijkheid. PvdA en GroenLinks stemmen nu al vaak hetzelfde. En samen heb je meer invloed dan ieder voor zich. 

Praktische informatie

De congressen vinden overdag plaats op zaterdag 4 februari. De PvdA congresseert bij Congres 1931 in Den Bosch (meer informatie is hier te vinden). GroenLinks heeft haar congres in de Brabanthallen ernaast (meer informatie hier). Afsluitend zal er een gezamenlijke borrel plaatsvinden. Dit gemeenschappelijke karakter is alleen al natuurlijk een mooi wapenfeit voor de linkse samenwerking.

Onze stemadviezen

RoodGroen heeft de volgende doelen tijdens beide congressen:

  • Ons belangrijkste doel: we willen een referendum bij PvdA & GroenLinks over het vormen van een gemeenschappelijke lijst en programma voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. We dienen daarvoor bij beide partijen een motie in. Stem voor deze moties (fysiek of online). Help ons met inspreken of sprekersbonnen.
  • Het leeft nog niet echt, maar in 2024 zijn er weer Europese verkiezingen. Voor beide partijen is dit het laatste moment waarop we het partijbestuur een missie kunnen meegeven voor tijdens de voorbereidingen van deze verkiezingen. Op het eerstvolgende congres wordt namelijk de lijst en het programma voor beide partijen bij de Europese verkiezingen van 2024 vastgesteld. We dienen een motie in om ook op Europees niveau een stap te zetten. Stem voor deze moties (fysiek of online). Help ons met inspreken of sprekersbonnen.
  • Bij beide partijen worden er statutenwijzigingen voorgelegd aan de leden. Wij steunen alle statutenwijzigingen die meer linkse samenwerking op termijn mogelijk maken. Stem dus voor de voorgestelde statutenwijzigingen.
  • Wij steunen als RoodGroen nadrukkelijk geen specifieke kandidaten voor de lijsten of voor specifieke bestuursfuncties.

RoodGroen Stemadvies

In aanloop naar het congres zullen we hier een overzicht maken publiceren van al onze specifieke stemadviezen, inclusief nummering. We zijn hiervoor afhankelijk van de congreskranten van beide partijen.